En aquesta fitxa es mostra la cara en el cas de l'orquídia catalana Ophrys catalaunica, present a la comarca d'Osona en indrets oberts, clarianes de bosc, vora conreus i la creu el seneci africà ( Senecio inaequidens), planta invasora procedent del continent africà que està envaïnt marges, vores de carreteres i espais oberts sense control.

 

La orquídia catalana (Ophrys catalaunica) és present a bona part de la comarca d'Osona. La podem detectar en espais oberts agrícoles, vora bosc, o en clarianes d'espais forestals o semi-forestals. Els majors perills i amenaces: les sequeres, l'acció directa i agressiva del bestiar en finques mal gestionades, la desaparició dels marges, petits erms i espais entre conreus on puguin desenvolupar-se les plantes aromàtiques, els herbassars i les orquídies, l'aplicació abusiva de purins.

El seneci africà ha envaït molts espais oberts del país, especialment marges, vores de carreteres i talussos. A Osona, tot i que encara no és massiva la invasió, sí que el podem trobar ja a molts indrets. A la comarca veïna del Berguedà, es fan campanyes específiques per eliminar aquesta planta dels espais on s'estableix dins el Parc Natural Cadí-Moixeró.

© Jordi Baucells , 2006
© Jordi Baucells (totes les fotografies)
Pàgina actualitzada: 28/8/07